NUVU CO

DRONEKUVAUKSEN HINTA SUOMESSA: KATTAVA OPAS

Kirjoittanut Maciej Sójka, NUVU CO:n perustaja sekä droneoperaattori

Onko sinulle tuttua turhauttava tunne, kun et tiedä mitä palvelusta kuuluisi maksaa? On myös luonnollista murehtia, tuleeko sitä kenties maksettua liikaa.

Jos luet tätä artikkelia siksi, että teit Google-haun ’ilmakuvaus hinta’, olet oikeassa paikassa! Olemme käyttäneet tuntikausia aiheen parissa käymällä läpi yli 50 palveluntarjoajan hintoja sekä keskustelemalla alalla työskentelevien ihmisten kanssa. Lopputulos on tämä:

Opas, joka tiivistää dronekuvauspalveluiden hinnat Suomessa ja tarjoaa sinulle kattavasti tietoa, jotta voit todeta, ovatko sinulle ilmoitetut hinnat linjassa markkinahintojen kanssa. Jatka siis lukemista!

(Jos et jostain syystä halua lukea koko artikkelia, skrollaa alas toiseen grafiikkaan, johon olemme koostaneet tiivistelmän yleisimmistä hinnoista, tai ole meihin yhteydessä saadaksesi lisätietoa maksutta.)

Miksi käyttää ilmakuvia ylipäätään?

Aloitetaan hiukan erilaisella kysymyksellä: miksi ylipäätään vaivautua dronekuvaukseen tai dronevideointiin? Miksi maksaisit moisesta?

Kyse on näkökulmasta ja siitä, mitä haluat saavuttaa.

 • Onko sinulla kiinteistö myynnissä ja haluaisit potentiaalisten asiakkaiden näkevän upeita kuvia ulkopuolelta houkutellaksesi heidät harkitsemaan ostoa? 
 • Vuokraatko mökkiä AirBnB:ssä tai vastaavalla alustalla ja haluat näyttää turisteille mökkisi kauniin ympäristön, jotta he valitsisivat juuri sinun eikä jonkun muun mökkiä? 
 • Oletko järjestämässä tärkeää tapahtumaa, josta tarvitset häikäiseviä kuvia joko tehdäksesi vaikutuksen Facebook-kavereihisi tai luodaksesi tietynlaista mielikuvaa yrityksesi somessa? 
 • Onko sinulla tarvetta tarkistaa teollisuuskohde ilman, että se vaatisi tikapuille nousemista tai katolla kiipeilyä?

Jos vastaus yhteenkään näistä tai samankaltaisiin kysymyksiin on ’kyllä’, voit olla varma, että dronekuvaus on parhaimpia vaihtoehtoja, ja että ammattilaispalveluun panostaminen on todennäköisesti paras tapa edetä asiassa.

Dronekuvauspalveluiden hintaan vaikuttavat tekijät

Puhutaanpa sitten rahasta. Dronekuvaus saattaa vaikuttaa selkeältä palvelulta, mutta todellisuudessa dronekuvauspalveluiden tarjoajien on otettava monia eri kustannuksia huomioon liiketoiminnassaan.

Tässä osa asioista, jotka pitää huomioida hinnoittelussa:

 •  Itse kuvauskalustoa ei saa halvalla 
 • Akun elinkaari on suhteellisen lyhyt, ja vaihtoakut ovat harvoin edullisia 
 • Vauriot – jopa kaikista kokeneimmat lennättäjät kolaroivat dronen välillä 
 • Vakuutuksia tarvitaan vähintään kaksi erilaista 
 • Muistikortit, suodattimet ja muut osat 
 • Ohjelmistot jälkituotantoa varten 
 • Editointi, joka on paljon aikaavievämpää kuin itse kuvaus

Eli kun maksat ammattilaiselle bisneksesi buustaamisesta upeiden kuvien avulla, maksat paljosta muusta kuin henkilöstä ohjain kädessään. Oikeastaan – spoilerivaroitus! – nämä kustannukset SEKÄ dronekuvauksen ja -videokuvauksen hyödyt huomioiden voisi jopa todeta, että palvelun hinta on suorastaan halpa.

Standarditasoisten ilmakuvauspalveluiden hinnat Suomessa

Mennään siis itse artikkelin ytimeen: mikä on tyypilinen hinta dronekuvaukselle Suomessa?

Kuinka paljon voit olettaa maksavasi? Entä kuinka hyödynnät tätä tietoa välttääksesi paitsi maksamasta ylihintaa myös tuhlaamasta rahojasi turhan edulliseen palveluun, jonka laatu on kyseenalaista?

Tutkitaanpa asiaa!

Vertailua helpottaaksemme teimme joukon oletuksia.

Ajatuksena oli löytää tavanomaisten, tyypillisellä tavoilla maksettavien dronepalveluiden hinnat sen sijaan, että kartottaisimme kaikki olemassa olevat vaihtoehdot sekä tavat käyttää dronea:

 •  Vaatimukset dronelle sekä dronelennättäjän taidoille ovat riittävät kiinteistöjen esittelyyn myyntiä tai vuokrausta varten, tapahtumien kuten häiden tai yritysjuhlien dokumentointiin tai yksinkertaisten teollisten kohteiden tarkasteluun 
 • Palvelu on hinnoiteltu per sessio seuraavin kriteerein: o dronevalokuvaukselle tyypillinen sessio on kestoltaan noin 60 minuuttia ja lopputulos on 5-10 kuvaa o dronevideoille tyypillinen sessio on kestoltaan noin 60 minuuttia ja lopputulos on 60 sekunnin video 
 • Perustason editointi kuuluu hintaan 
 • Tavalliset käyttöoikeudet koskien molempia osapuolia (joten juridisilla seikoilla ei ole huomattavaa vaikutusta hintaan)

Tässä löydöksemme:

 • Tavallisesta 60 minuutin dronevalokuvaussessiosta, jonka lopputuloksena on 5-10 editoitua ilmakuvaa, veloitetaan keskimäärin 100-300 € + alv. 
 • Mikäli tarvitset enemmän kuvia kuin peruspakettiin kuuluvan määrän, on lisäkuvien hinta tyypillisesti 25-50 € + alv. per kuva 
 • Tavallisesta 60 minuutin dronevideokuvaussessiosta, jonka lopputuloksena on yleensä yksi minuutin pituinen dronevideo (tai kaksi 30 sekunnin videota), maksaa noin 75-250 € + alv. (Huom. Jos palkkaat jonkun vähintään puoli päivää kestävään tapahtumaan kuvaamaan, voit olettaa maksavasi tuntihintaa, joka kuuluu tämän skaalan alapäähän.)

Lisäksi moni dronekuvaaja matkustaa ilmaiseksi ainoastaan rajatulla alueella veloittaen 0,50 € jokaisesta lisäkilometristä.

Grafiikka, jossa näkyy drone kuvaus hinta Suomessa

Mietitään seuraavaa esimerkkiä:

Olet ostanut mökin Porkkalasta, kuvauksellisesta niemestä 40 km päässä pääkaupunkiseudusta. Tarkoituksesi on vuokrata mökkiä AirBnB:ssä perheille tai kaveriporukoille, jotka haluavat viettää viikonlopun tai lyhyen loman luonnon ympäröimänä.

Tätä varten kaksi seikkaa ovat sinulla erittäin tärkeitä:

 • että kaikki näkevät mökin olevan tilava ja hyvinvarusteltu 
 • että kaikki saavat vilauksen mökin rauhallisesta ja kauniista ympäristöstä

Jos saavutat molemmat tavoitteet tiedät, että AirBnB-kohteesi paitsi tekee vaikutuksen myös tarjoaa kaiken tarvittavan tiedon, jonka avulla potentiaaliset asiakkaat voivat heti tehdä varauksen ja siten ylläpitää hyvää käyttöastetta uudelle liiketoiminnallesi.

Tiedät tarvitsevasi ammattilaisen, jotta kuvat johtavat uusiin asiakkaisiin. Teet haun, jonka lopputuloksena toteat, että lähin palveluntarjoaja on Helsingissä.

Oletetaan, että tarvitset markkinointitarkoituksiisi: 

 • 10 kuvan sarjan sisätiloista 
 • 8 dronekuvan sarjan mökin ulkopuolelta 
 • minuutin pituisen dronevideon, joka vangitsee mökin upean ympäristön ja että valitsemasi palveluntarjoaja veloittaa keskimääräisen hinnan.

Näin sinua keskimäärin veloitettaisiin tässä tapauksessa:

 • 140 € sisäkuvat 10 kpl (lainasimme tämän arvion toisesta kartoituksesta, jota teemme parhaillaan) 
 • 201 € mökin ulkopuolelta otetuista dronekuvista, 7 kuvan paketti
 • 37 € yhdestä ylimääräisestä dronekuvasta (palveluntarjoaja tarjoaa 7 kuvan pakettia veloittaen 37 € jokaisesta lisäkuvasta)
 • 154 € minuutin pituisesta dronevideosta 
 • 0,50 € x 40 km = 20 € matkakorvausta

Kokonaishinta dronekuvaukselle: 552 €

Huom. Todellisuudessa saatat saada hiukan paremman tarjouksen, sillä helsinkiläinen valokuvaaja / dronekuvaaja todennäköisesti antaisi sinulle alennuksen, koska tilaat kerralla useamman palvelun.

Onko tämä sitten paljon? Minulla on hyviä uutisia: meillä on työn alla artikkeli, kuinka lasket ROI:n dronekuvaukselle, joten muista seurata sivuamme!

(Spoileri: Hinta ei ole kallis – investointi maksaa itsensä takaisin jo ensimmäisen asiakkaan kohdalla, minkä jälkeen kuvat palvelevat sinua ”ilmaiseksi” 😊)

Miksi dronevalokuvauksen ja -videokuvauksen hintahaarukka on niin laaja ja mitä sille voi tehdä?

Yllä olevissa laskelmissa oletuksena oli ideaalitilanne keskihintaisella palveluntarjoajalla, mutta kuten olemme jo todenneet, on ilmakuvauksen hintahaarukka melko laaja.

Mikä on syynä tälle? Miksi samasta palvelusta pyydetään välillä 100 € ja välillä 300 €?

Tämä voi johtua monesta eri tekijästä eikä niinkään ilmavalokuvaajan tarkoituksesta periä asiakkailta ylihintaa.

Ensinnäkin, on melko yleistä, että dronevideot tai -kuvat on paketoitu yhteen perinteisten valokuvauspalvelujen kuten kiinteistöjen sisäkuvien tai tavallisten tapahtumakuvien kanssa. Tästä syystä paketin droneosio on hiukan edullisempi kuin jos kyseessä olisi pelkkä dronekuvaus.

Kyse voi myös olla palvelun rakenteesta. Ehkäpä valokuvaaja hoitaa editoinnin itse? Valokuvaajan aika on yleensä kalliimpaa kuin pelkkään editointiin koulutetun henkilön aika. Jos tämä on huomioitu dronekuvauksen hinnoittelussa, on saamasi hinta korkeampi kuin jos yritys ulkoistaisi editoinnin tehokkaalle, mutta halvemmalle tekijälle.

Lopuksi on hyvä huomioida, että dronevalokuvauksen hinta riippuu kuvauskohteen sijainnista. Tutkimuksemme mukaan yhden dronekuvan keskihinta Suomessa on 29 €, mutta hinnat Helsingissä tai Tampereella (keskimäärin 34 € per kuva) ovat korkeammat kuin muualla maassa (keskimäärin 23 € per kuva).

Oli miten oli, sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin kysyä.

On täysin hyväksyttävää ilmoittaa, että hinta on mielestäsi yläkanttiin, ja että haluat ymmärtää, mitä vastinetta saat rahoillesi. Kerro, että maksat mielelläsi korkeamman hinnan, jos siinä on mielestäsi järkeä. Odota vastausta, mutta älä tyydy ympäripyöreisiin toteamuksiin kuten ”tuotteemme ovat todella korkeaa laatua”.

Pyydä palveluntarjoajaa selittämään, mitä korkea laatu tarkoittaa sinulle asiakkaana – millä tavalla sinä oikeasti hyödyt siitä? Vasta tämän jälkeen voit arvioida, tuottaako palvelun laatu sinulle lisäarvoa.

Mikäli et saa kattavaa vastausta tai herää tunne, että sinulle yritetään myydä jotain, mikä ei ole ylimääräisen investoinnin arvoista, suosittelemme etsimään palveluntarjoajaa, jonka hinnat ilmakuvaukselle ovat lähempänä artikkelissa mainittua keskitasoa.

Miksi olen nähnyt huomattavasti korkeampia/matalampia hintoja dronekuvaukselle kuin tässä mainitut?

Jotta asiat eivät olisi turhan yksinkertaisia, olet saattanut nähdä dronevalokuvaukselle ja -videokuvaukselle asetettuja hintoja, jotka eivät istu mainitsemaamme suhteelliseen laajaan skaalaan.

Saatat törmätä palveluntarjoajiin, jotka hoitavat homman alle 75 eurolla, ja he saattavat olla hintansa väärti! Jos tarvitset kuvaa tai videota tarkoituksiin, joissa peruslaadusta on varaa tinkiä, ei ole mitään syytä maksaa liikaa.

Muista kysyä itseltäsi: mitä haluan saavuttaa?

Jos kuvien avulla on mahdollista saavuttaa lisääntynyttä kysyntää tai vahvistaa yrityksesi imagoa, saattaa niihin sijoittaminen silloin olla kannattavaa.

Mitä taas tulee hintahaitarin yläpäähän, voivat ilmakuvaushinnat ylittää 300 euroa tai olla jopa nelinumeroisia seuraavista syistä:

 •  Kuvauskohteet ovat vaikeapääsyisiä, esim. suuret tietoliikennemastot
 • Dronet vaativat erityiskalustoa, esim. Lämpökameroita
 • Editointi vaatii ylimääräistä, esim. visuaalisia tehosteita

Tiivistettynä: jos tarvitset hyvää laatua tavanomaisesta kohteesta ilman ylimääräisiä palveluja, sinun ei kannata valita kaikista halvinta palvelua saati maksaa yli 300 euroa.

Tarvitsetko lisätietoa ilmakuvauksen hinnasta? Ole yhteydessä!

Toivottavasti olet artikkelimme avulla saanut käsityksen, millaista hintaa voit odottaa maksavasi dronekuvauspalveluista. Jos asia ei ole näin, on tässä sinulle ehdotus: ole meihin yhteydessä puhelimitse +358 44 947 7915 tai sähköpostitse jay@nuvu.fi.

Vastaamme mielellämme mahdollisiin kysymyksiisi – luonnollisesti maksutta ja täysin ilman sitoumuksia.

Tulemme julkaisemaan useita käytännönläheisiä artikkeleita dronevalokuvauspalvelujen ostajille.

Jos siis mietit, kuinka valitset hyvän palveluntarjoajan, mitä konkreettisia etuja voit saavuttaa sijoittamalla ammattilaiseen tai kuinka voit edistää bisnestäsi kuvien avulla, laita sivumme kirjanmerkkeihin ja seuraa meitä somessa. Olet myös tervetullut selaamaan kiinteistövalokuvausportfoliotamme, jossa esittelemme – muun muassa – drone-kuvia, jotka olemme ottaneet asiakkaillemme.

Aiomme julkaista käytännöllistä sisältöä, josta et halua jäädä paitsi!

Scroll to Top